Hier vindt u alle informatie over het proces van het ontstaan van leer.
Tevens waardevolle tips over het onderhoud van uw leren tas.

 

Hoe wordt leer gemaakt?

Er gaat niets boven een mooi stuk leer, leer is tijdloos! Maar hoe wordt leer nou eigenlijk gemaakt?

Laten we daar samen eens naar kijken.

Leer is kostbaar en een duurzaam natuurlijk materiaal.

Leer wordt gemaakt van de huid van een dier. De huid van een dier beschermt hem tegen de gevaren van buiten. Een tas gemaakt van de rauwe dierenhuid gaat na een paar dagen al ruiken. Om dit te voorkomen bewerken we de huid. Door deze bewerking behoudt het leer zijn natuurlijke schoonheid.
Deze huid ondergaat 7 stappen voordat het als leer gebruikt kan worden.

  1. Wassen
    Nadat de huid gecontroleerd is op kwaliteit, wordt het gewassen. Ze worden in een draaiend vat gelegd met zout en kalk. Tijdens dit weekproces worden de gemakkelijkste eiwitten, de haren en overige vetten verwijderd.
  2. Schrapen
    Nadat de huiden uit het eerste bad komen, blijft er nog een laag vet aan de “bloot” zitten. Met behulp van een rollende wals met scherpe messen, wordt losse onderhuidse bindweefsel eraf geschraapt en worden de haren er uitgedrukt.
  3. Pikkelen en beitsen
    De huiden gaan een tweede kalkbad in en worden opnieuw gewassen, waardoor alle resterende afvalstoffen verwijderd worden. Terwijl de huiden in dit bad blijven, start het pikkelen en beitsen. Hierbij worden de huiden met zuren en zout bewerkt, zodat de looistoffen goed kunnen worden opgenomen in de huidvezels. Het pikkelen is een van de meest bepalende stappen voor de kwaliteit van het leer. Bij het beitsen worden de huiden met enzymen bewerkt om de weg vrij te maken voor de looistoffen.
  4. Looien
    Bij het looien worden de huiden in een vat met looistoffen geladen. Afhankelijk van het gewenste einddoel, worden verschillende looistoffen gebruikt. Voor het looien van leer geschikt voor onze tassen, wordt hoofdzakelijk chroom of tannine als looistof gebruikt. Door het zuur van het vorige bad, kan de looistof de huid goed betreden zonder direct te binden aan de eiwitten in de huid. Wanneer de looistof te vroeg bindt aan de eiwitten kan het diepere deel van de huid ongebonden blijven. Wanneer de huid volledig gepenetreerd is door de looistof, wordt de zuurgraad verhoogd, en binden de looistoffen aan de eiwitten van de huid. Op dit punt spreekt men van leer.
  5. Drogen
    Drogen kan op twee manieren, vacuüm drogen, waarbij het vocht uit het leer gezogen wordt. De tweede manier is hangend drogen, waarbij het leer in een oven gehangen en gedroogd wordt. Om het leer weer zacht en soepel te maken na het drogen, wordt het machinaal gekneed. Dit proces wordt ‘walken’ genoemd.
  6. Splitten Het leer gaat hierna door een wals waar het overige water eruit gedrukt wordt. Aangezien het leer nu te dik is om verwerkt te worden, wordt het gespleten. Dat gebeurt in een splitmachine. Het leer wordt doormidden gesneden, door middel van een ronddraaiend mes. Dit proces noemt men ‘splitten’. Je houdt twee vellen leer over, een bovenkant (de nerflaag) en de onderkant (de splitlaag). Het nerfleer wordt gebruikt voor hoogwaardige tassen en lederwaren. Het splitleer wordt gebruikt voor suède en met een dikke verflaag afgedekt, omdat het splitleer minder sterk is in verhouding tot het nerfleer. Het nerfleer wordt hierna op kwaliteit gesorteerd en eventueel geverfd. Hierna wordt er vet toegediend, dat de typische soepelheid aan het leer geeft.
  7. Afwerking van het leer
    Het afwerken heeft meerdere doelen:
    1. Bescherming van de nerflaag tegen chemische en fysieke invloeden.
    2. Geeft een egale kleuring en glans aan het leer.
    3. Speciale bewerking van het leer waarbij een print aangebracht wordt.
    4. De duurzaamheid van het leer te verhogen.Met deze laatste stap krijgt het leer zijn definitieve uiterlijk. Door de gekozen primer, verf, pers- en strijk stijl kan aan het leer een specifieke uitstraling gegeven worden. Zo kan het leer één of meerdere kleuren krijgen, en een glanzende of matte look. Ook er kan gekozen worden voor een glad of korrelig oppervlak. De kunst van het afwerken is om de laag zo dun mogelijk aan te brengen zonder dat het uiterlijk en de natuurlijke eigenschappen verloren raken.

Aan het einde van het looiproces vindt er een laatste kwaliteitscontrole plaats.
De bewerkte huiden worden nu gemeten, verpakt en verkocht aan de fabrikanten.

Nu we door alle stappen heen gelopen zijn, heb je hopelijk een beter beeld van hoe leer gemaakt wordt.

 

Wat is “PU-leer” ?

Ons wordt vaak de vraag gesteld wat “PU-leer” is.

Kort gezegd, “PU-leer” bestaat niet. PU is de afkorting van poly-urethaan, hetgeen veel gebruikt wordt voor tassen die een leerlook hebben. Ze lijken dus heel erg op leer, maar zijn gemaakt van kunststof. Er wordt een laag textiel gebruikt, waarop een kunststof laag aangebracht wordt. Op die buitenlaag kan nog een leerstructuur aangebracht zijn, zodat de tas er ook nog als echt leer uit ziet.

De voordelen van PU zijn, dat het goedkoper is dan leer en het is onderhoudsvrij. Daarbij kan het ook een voordeel zijn dat je weer sneller een andere tas kunt kopen, zodat je wat vaker een nieuwe tas hebt.

De nadelen van PU zijn, dat de kwaliteit minder goed is dan leer. Daardoor blijft het minder lang mooi, waardoor je weer sneller een nieuwe tas moet aanschaffen. Maar dat kan dan ook weer een voordeel zijn 😉